Unisono


Unisono in de beginjaren

Unisono, 1947 – 2015

Unisono begon in 1947, met een groepje meisjes te zingen voor de Lotse jongens, die in Nederlands- Indië moesten dienen.
Onder leiding van de ‘Groeëte Meister, Vic Timmermans, werd er gerepeteerd bij de piano in de ‘goeie kamer’, van Hermans Tinus. Er werd een ‘wasplaatje’ gemaakt om de jongens, die zo ver van huis waren, een hart onder de riem te steken.

Zang en Zoenlust

Het dameskoortje kreeg de naam; ‘Zang en Zoenlust’ en de meisjes verkochten na de Hoogmis het blaadje ‘de Knal’, voor een kwartje per stuk. De Knal werd speciaal gemaakt voor de Lotse soldaten in Nederlands- Indië, met nieuwtjes over de Loi, wat RESIA gemaakt had, de burgerlijke stand en een komische brief van Sjengske, helaas vol vouwten. (De ‘Groeëte Meister’ wist hier meer van). Van de opbrengst van de Knal, werden voor de jongens ter ondersteuning pakjes gemaakt en verstuurd.Tot ongeveer 1965 bestond de gewoonte, dat als een meisje van het koor ging trouwen, ze ging stoppen met het koor. Waarom??

1954 Radio-opname van het programma 'Eigen Haard' in Roermond
Bovenste rij v.l.n.r. :Marian Timmermans, Mia Coppers, Carrie Seelen, Nel Vogelzangs, Mie van Rhee,
Mia Driessen
, Mien Vogelzangs, Annie Hermans, Mia Deckers, Tonia Thijssen, Mientje Cornelissen, José Keijsers en Cis Nillesen

Tweede rij v.l.n.r.: Joke Drissen, Stien Deckers, Hannie Keijsers, Truus Emonts, meester Timmermans, Lien Hermans, Nel Achten,
Annie Keijsers, Bernarda van Aerssen en Koos Botden

Onderste rij v.l.n.r.: Mieke Drissen, Kitty Keijsers, Diny Driessen, Ineke Dura, Nellie Camps, Koos Alleleijn, Mariet Laarakker,
Truus Gerrits, Zus Hagens en Gisela Thijssen


Na de jaren ’60 kwam hier verandering in en bleven de dames, ook als ze getrouwd waren, bij het koor zingen. ’s Avonds werd er dan bij het jonge bruidspaar een serenade gebracht en het cadeau was altijd een strijkplank, waar de ‘meister’ dan een passend lied en speech bij had. In een huwelijk moest er volgens hem veel worden glad gestreken.
Na enkele jaren werd de naam ‘Zang en Zoenlust’ veranderd in Unisono. De betekenis van UNISONO is; één van klank, eenstemmig, eensgezind. Beide namen zijn bedacht door dirigent Vic Timmermans.

Unisono tijdens een uitwisselingsconcert bij het kasteel van Well in 1954, onder de bezielende leiding van dirigent Vic Timmermans.

Unisono 1951, Eerste concours in Wanssum.

Van de zenuwen moest er drie keer worden ingezet bij het concoursnummer; AVE VERUM.  En dat in Wanssum, de geboorteplaats van Vic! Maar het resultaat werd toch een 1e prijs in de vierde afdeling. Er werd regelmatig aan concoursen deelgenomen, zodat in 1977 het koor uitkwam in de superieure afdeling. Unisono presteerde in stijgende lijn op concoursen. Unisono  heeft drie keer zelf een concours georganiseerd in Wellerlooi. De muzikale uitstapjes en concertreizen gingen vaak naar Duitsland. Naar Münster, Wuppertal, Essen en verschillende keren naar Krefeld- Verberg, waar een uitwisseling mee bestond. De ‘Lotse Dennen’ scoorden altijd een daverend applaus. Het waren gezellige uitstapjes met zang en dans waar iedereen naar uitkeek. De jongste leden waren toen zo’n 14/15 jaar oud, de oudsten een jaar of dertig. In die tijd bestond het bestuur uit meester Timmermans als voorzitter en enkele vaders als bestuursleden. Die gingen ook deels mee met de uitstapjes en concertreizen, waarschijnlijk ook om een oogje in het zeil te houden. 

1956, Concours in het Kurhaus in Scheveningen. Dit en ook een reis naar Loosdrecht was één van de hoogtepunten in deze tijd. Om alle activiteiten financieel mogelijk te maken, werden er in de beginjaren festivals georganiseerd bij de verschillende lustra. Ook werden er uitvoeringen verzorgd samen met de toneelclub. De entree bedroeg dan Fl. 1,20 en donateurs hadden vrije entree. Meestal met halfvasten.

1959, Op 18 mei ging Unisono op concours in Vught. Er werd gezongen in de ‘superieure afdeling’. Dit was de hoogst haalbare afdeling op het concours, we gingen naar huis met een 1e prijs.

Unisono bestond toen in 1959 uit 36 jonge meisjes en vrouwen, tussen de 14 en 35 jaar.
Op dit concours werden twee zeer moeilijke werken subliem gezongen;
Canamus amici canamus, van Henk Badings en De Kinderkruistocht, van O. van Hemel. Het was een zeer geslaagde uitvoering.
Unisono had nieuwe uniformen, met de naam Unisono op de rok geborduurd en op de blouse een notenbalk.
Deze uniformen werden gemaakt in het naaiatelier van de voorzitter van Unisono, dhr. Schrauwers.

Na het concours, in de namiddag, bezochten alle koren het oorlogsmonument in Vught. Ze herdachten met zang de doden die hier vielen. Op de foto zijn de alten van Unisono te zien, tussen de andere koren. We hebben hier ook een vreemde dirigent.

Gemengd koor in 1977. In dit jaar kwamen de heren bij het koor en werd Unisono een Gemengd Koor. Op muzikaal gebied moest er met een heel nieuw programma begonnen worden en dus moest er ook weer onder aan de ladder begonnen worden. Unisono klom weer gestaag omhoog.
In 1983 concours in Wognum.
Dit werd een daverend succes, met dirigent Wim Reijnders!  Het resultaat was een eerste prijs met promotie, het hoogste aantal punten van het hele concours en kampioen van Nederland.

Jongerenkoor en Dameskoor

Jongerenkoor Happy Youth werd later Vocal Group Joy.
In 1983 heeft Unisono een jongerenkoor opgericht, met als achterliggende gedachte om zo nieuwe aanwas voor Unisono te kweken. Dit kinderkoor werd in de beginjaren financieel ondersteund door Unisono. De eerste dirigent werd John Hermkes en de naam werd Happy Youth. Dit koor is uitgegroeid tot Vocalgroup Joy, o.l.v. Elian Huibers- Krebbers.



Happy Youth

Dameskoor Rouw- en Trouwdiensten.
Uit Unisono ontstond ook een dameskoortje, dat de rouw- en trouw diensten ging verzorgen in de kerk.

Het 40- jarig bestaansfeest 4- 5 en 6 juli 1986

Dit feest werd gevierd in de Tuinbouwloods in het Tuindorp.
Unisono bestond toen uit 45 leden. De loods werd feestelijk versierd en het festijn duurde van vrijdag tot en met zondag. Er werd een eigen ‘Jubileumwijn 40’ gemaakt, door Wim Lankes, Jeu Simons en Nelly Hermsen. ‘WINEJEU’, was de naam van de jubileumwijn. Vrijdagavond begon het feest met een receptie en een concert van verschillende koren. Zaterdagavond, zong Unisono in de parochiekerk de Missa ad Fugam van Palestrina, waarbij oud- leden waren uitgenodigd. Het feest ging weer verder in de Tuinbouwloods met een bal- champêtre en een fototentoonstelling. Zondagmiddag, voer er een paardentram met halteplaatsen; aan het Kadavergat en ’t Kattegat, een plaatsbewijs kostte een kwartje. Er was een nostalgische modeshow; ‘Terug in de tijd’. Er werd uitgebeeld hoe er hier in de 20e eeuw geleefd werd; de kerk, de school, het dopen en de ‘kiendjeskoffie’. Marskramers kwamen voorbij, er was een dorpscafé en een bruidspaar van rond 1900, dat al spoedig een hele rij kinderen had. Buiten waren oude ambachten te zien zoals spinnen, houtbewerken, manden vlechten, vlaaien bakken en er waren verzamelingen van verschillende hobby’s.
 

Bij de nostalgische modeshow; Vader en Moeder van Gellecom met een hele schaar kinderen.

Er volgden nog andere concerten en weer een concours in Oudenbosch in 1991. Verschillende meerdaagse concertreizen werden er gemaakt, vaak naar Duitsland, Veldenz, Boppard, Bad Salzig, Kalkar.
In de vakantietijd werd er gefietst, in de buurt, of ook naar Zieuwent, waar Wim Krabbenborg vandaan kwam. 
Gemengd zangkoor 1985
Unisono maakte zich verdienstelijk voor Wellerlooi;
De kerstboom plaatsen op het plein werd overgenomen van enkele stamgasten van het café bij de kerk, die hiermee begonnen zijn. Na jaren werd dit plaatsen en optuigen overgenomen door de Scouting.
In 1985 verplaatste Unisono de St. Tunnikapel  o.l.v. Jan Kersbergen, vanaf de oude kerk aan de Rijksweg naar een mooie plaats bij de nieuwe kerk aan de Catharinastraat.
Unisono trad op bij zittingsavonden van de Kuluut met zang en voordracht.


Jarenlang werden er voor Nieuwjaar oliebollen en appelbeignets gebakken en verkocht om de kas te spekken. In de adventstijd van 1991 werd het Weihnachtsoratorium van Müller uitgevoerd in de kerk, met begeleiding van orkest en solisten’, o.l.v. Wim Reijnders. De balletgroep gaf met dans uitbeelding aan het kerstverhaal.

Het Gouden Feest op 6- 7 en 8 juni 1997.

Voor het 50 jarig bestaansfeest, kreeg Unisono een vaandel, gemaakt door Cis Theeuwen.
Het feest werd groot gevierd;
Vrijdag, een concert met koren uit de gemeente Bergen, in de feesttent op het kerkplein. Unisono zong een medley uit de musical; ‘Fiddler on the Roof’ o.l.v. Vincent Oostenbrink. De koorleden in stijl verkleed, met begeleiding van orkest en dans van de balletgroep van Wellerlooi. Zaterdag, presentatie van nieuwe uniformen, in de kerk werd de Missa Brevis van Joseph Haydn gezongen. Aansluitend receptie in de feesttent en reünie van oud- leden. Er werden 7 leden gehuldigd vanwege hun 25- en 40 jarig lidmaatschap. Het was een druk bezochte avond in de feesttent met gezellige muziek. Zondag, stond in het teken van het bondsconcours. De koren werden beoordeeld door een deskundige jury. Tegen de avond was er voor de kinderen een clown en een ballonnenwedstrijd. Voor de volwassenen was er de mogelijkheid voor een ballonvaart, vertrek vanaf een grasveld aan de Beekstraat. De landing was in de buurt van Xanten.

Versierde tent ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan in 1997
 
Unisono 50 jarig bestaan 1997

1998, een driedaagse reis naar Praag.
Met mooie concerten, stadsrondleiding en een folklore- avond. Een heel bijzondere en gezellige reis, waarover nog lang werd nagepraat. In oktober van het jaar 2000, bestond de gemeente Bergen 200 jaar. Afgevaardigden van alle dorpen die iets met een archief te maken hadden of er belangstelling voor hadden, organiseerden een reizende fototentoonstelling over alle dorpen, door de gemeente Bergen. Voor Wellerlooi waren dat Mientje Hagens en Nelly Hermsen. Mientje had al een uitgebreid archief van Unisono. Dit lag toen hierbij in Wellerlooi ter inzage. Bij deze gelegenheid werd toen in Wellerlooi de film; ‘Wellerlooi, oons dörp an de Maas’ gepresenteerd. Deze werd gemaakt op initiatief van Nelly Hermsen en anderen. Er volgden voor UNISONO nog meer concertreizen.

Concertreis naar Medemblik op 2 en 3 juni 2007.
Onze dorpsgenoot Piet Jansen was hier in Medemblik voorzitter van het koor MEDEMALACA VOCALI. In overleg met Piet werd er een mooi programma gemaakt. Op zaterdagavond was er een concert met het ons ontvangende koor in de zaal van het Sint Pieter.

 
Unisono had Limburgse vlaai ter traktatie meegebracht. Het werd een gezellige avond. Op zondagmorgen zong UNISONO er heel mooi in de St. Martinuskerk de Missa Brevis van Mozart, met een geweldige organist. Er werd gelogeerd in het hotel ; ‘Het Wapen van Medemblik’, aan de haven. De reis ging langs molens, er werd een scheepswerf bezocht en tot slot winkelen in de Zaanse Schans. Maar de leeftijden van de koorleden werden steeds hoger, de zin in en de stress van een concours, daar hadden de leden geen zin meer in. Wel in leuke concertreizen, zodat er de laatste jaren iedere jaar toch wel een leuke concertreis werd georganiseerd. De combinatie van ergens gaan zingen, een leuke bustocht en lekker eten, beviel de leden van het koor steeds goed. Zo gingen we naar Rotterdam, Maastricht, naar Xanten, waar we in de Basiliek zongen, twee keer zelfs.
 
We zongen in Kevelaer in de grote Basiliek, in de Antoniuskerk en in de Clemenskirche.
Het 60 en 65 jarig jubileum werd bescheiden gevierd samen met oud- leden.
Door het terug lopen van het aantal leden, door vergrijzing of door het vertrek naar een andere plaats, zag Unisono zich genoodzaakt om als koor te stoppen. Er zijn heel wat acties geweest om nieuwe leden te werven, maar helaas…. Nog even geprobeerd om met 13 personen verder te gaan, het bleek niet mogelijk. Er werd nog een keer gezongen bij de Gouden Bruiloft van Sjraar en Mia Theeuwen- Deckers op 8  mei 2015. De allerlaatste keer werd er gezongen in de Clemenskirche in Kevelaer op 24 mei 2015. Dit werd afgesloten met een gezamenlijk diner, een mooie afsluiting van 68 jaar Unisono.

Het 6o jarig jubileum. De laatste groepsfoto van Unisono, voor ons clublokaal De Smid.
Op de achterste rij staan v.l.n.r.; Ger Hermsen, Frank Linders, Frans Roelofs, Hay Botden, Ton Stoelers en Ton Deckers
Op de voorste rij; Dirigente Truus v.d. Kroonenberg, Bina Dennissen, In Hagens, Ineke Roosengarten, Kitty Litjens, Aina van Helvoort, Nelly Hermsen, Els Botden, Koos Keijsers, Diny Botden, Mia Valckx, Annie van Heck, Diny Krabbenborg, Mia Theeuwen en Mientje Hagens.  

Dirigenten van UNISONO

Vic Timmermans, van 1947 tot 1976
Mia Ummenthum- Coppers, van 1976 tot 1982
Wim Reijnders, van 1982 tot 1992
Vincent Oostenbrink, van 1992 tot 2000
Joop Kranen, van 2000 tot 2003
Frans Lemmen, van 2003 tot 2009
Truus van den Kroonenbergh – Crooymans,  van 2009 tot 2015.
 
 
Artikel aangeleverd door Nelly Hermsen-Hermans
Mei 2018