Scouting Wellerlooi

Scouting Wellerlooi, in 2017 al 55 jaar verbonden met de Loi..

De geschiedenis van Scouting Wellerlooi

Scouting en de Loi, het zijn 2 woorden die al 55 jaar verbonden zijn met elkaar.
Iedere echte Lotse weet dat Scouting er is, sterker nog, van de oudere generatie is bijna iedereen lid geweest. Er zijn weinig families die geen kennis hebben gemaakt met de padvinderij. Tja, en wat moet je dan schrijven over een vereniging die niet weg te denken is uit ons dorp. De historie? Die is al eerder uitgebreid beschreven in het boek Wellerlooi, oons dörp an de Maas. Maar: voor degene die dat boek niet meer hebben kunnen bemachtigen nog even snel een opfriscursus.

In augustus 1962 heeft pastoor het idee geopperd om een verkennersgroep op te richten. Hierop zijn Piet Deckers en Miel Fleuren (toen misdienaar) naar Well vertrokken om met Hopman Kemper hierover te praten. Dit is zo goed gelukt, dat ze beiden een patrouille van 7 verkenners verzamelden. De Panters en de Eekhoorns startten onder leiding van Hopman Kemper. In 1963 was het eerste zomerkamp op het terrein van Huize Roobeek.

23-09-1962 v.l.n.r. Math de Rijk, Miel Fleuren, Pastoor Wismans, Hopman Kemper,
Piet Deckers, Ger de Mulder

Men maakte daar kennis met broeder Ignatio (Jac Abel) die de eerste Hopman werd. En voila….men ging aan de padvinderij! Er kwam een blokhut, en het kamperen leefde volop. In 1966 verbreedde de horizon zich, en deed de Loi mee aan een internationaal kamp in Wegberg/Mönchengladbach. Dit beviel zo goed dat het jaar erop het kamp werd georganiseerd in Wellerlooi. Hiermee was Intercamp geboren, wat heden ten dage nog steeds een begrip is.


Achter de microfoon broeder Ignatio (Jac Abel) bij de opening van de blokhut in 1968

 Intercamp 1993 Bernkastel-Kues

In 1966 was er inmiddels ook een Welpenhorde opgericht, voor de jongere jongens. En in 1971 kwamen de eerste meisjes bij Scouting. Dit waren de kabouters, waarbij Nel Valckx-Theeuwen de leiding had. Maar kleine kabouters worden groot en Nel ging mee naar de gidsen. In 1986 ontstonden de Rowans, dit waren verkenners die nog niet klaar waren om het scoutingavontuur vaarwel te zeggen. Zij hadden een eigen, stoer programma. In 1990 kwamen de kleintjes erbij…..de bevers waren een feit. Ook zij speelden het scoutingspel. Dit was de eerste speltak die gemengd was. Vanaf groep 2 waren de kinderen welkom.


Zigeunerkamp Bevers 2006

Uiteindelijk werd er nog een speltak toegevoegd, de Esta’s. Dit waren jongens en meisjes van 7-9 jaar. Ze zijn opgericht in het seizoen van 2001/2002, toentertijd omdat er echt te grote groepen kabouters en welpen waren. Door er een groep tussen te plaatsen en de kabouters en welpen een jaar te verschuiven zou de druk een stuk lager worden bij de groepen. Er was genoeg leiding en genoeg kinderen dus van start gaan maar! Uiteindelijk zijn de Esta’s weer gestopt omdat er te weinig leiding en kinderen waren, en ging Scouting weer als vanouds verder.

Kamp Esta's 2007

Jullie zullen wel denken, ik zie geen namen van leiders en leidsters?  Dat klopt. Door de jaren heen is de Scoutingfamilie erg  gegroeid. Er zijn zoveel mensen intensief en jarenlang betrokken geweest bij alle speltakken, dat je niet alle namen kunt noemen. Daarom…alle  mensen die hun steentje hebben bijgedragen aan de gezelligheid en saamhorigheid van onze vereniging….hartstikke bedankt!! In de hoogtijdagen was onze vereniging een grote vereniging, we hadden 120 jeugdleden en ruim 50 stafleden. Er werden diverse kampen georganiseerd, men deed mee aan Scoutingwedstrijden, zeepkistraces, volleybaltoernooien, er kwam een klimclub etc. De gidsen hebben een uitwisseling met Miloslaw gehad. Eerst kwamen de Poolse kinderen naar ons, en het jaar erna togen de gidsen naar Polen.

Piratenkamp Gidsen 1995

Het vredeslicht deed zijn intrede, mede door het initiatief van Piet Deckers. Ook hiervoor ging een groep jaarlijks naar Wenen, en de kinderen brachten het vredeslicht mee terug naar Wellerlooi.

Heitje voor Karweitje, paaseitjes, vogelvoer, mandarijnen, krintekels, appels, scoutingloterij, Jantje Beton, prei poten….alles werd aangepakt om de kas te spekken…..ook nu krijgen onze leden nog steeds een warm welkom aan de Lotse deuren.


Paasvuur 1988

Al zijn de tijden wel veranderd.

Van hudo naar chemisch toilet naar blokhut met douche en wc. …zelf een douche maken is alleen nog voor de gein. Geen noodzaak meer… Van spoortekens naar kaart en kompas naar gps…een speurtocht is tegenwoordig een hike… Van keukens sjorren van palen naar deuren als tafelblad naar tafel en bankensets.. Van enkele foto’s en een kaartje vanuit kamp naar een volledig foto/filmverslag op Facebook…  Van 1 naar 7 naar 3 speltakken…helaas…..we hebben afscheid genomen van: De Esta’s, De Bevers en de Rowans.
De gidsen en verkenners hebben hun krachten gebundeld en draaien nu als Scouts sinds 2016.


Hoewel er veel is veranderd sinds de eerste dagen is er nog veel hetzelfde:
- het plezier van de kinderen
- het kampvuur
- het uniform (al is het niet meer het dagelijkse tenue)
- de club, troep, kring of horde…de namen blijven….
- de tomeloze inzet en enthousiasme van de leiding
- het zomerkamp
- het Intercamp. We mogen trots zijn dat wij als Lotse vereniging in de 50 jaar dat Intercamp bestaat alle edities hebben     meegemaakt!!
- de frikandelle
- de kampdoop
- het overvliegen naar de volgende speltak
- het samenwerken, de saamhorigheid en teamgeest
- de verantwoordelijkheid die de kinderen gaandeweg krijgen
- de trots als ze zelf koken, afwassen en opruimen (en ook de wc hoort erbij)
- het spelen in de natuur

Maar bovenal: de vele mooie herinneringen die al die Lotse jongens en meisje hebben gemaakt in al die jaren en de glimlach die dit nu bij de lezer (vast een oud lid) op het gezicht brengt.


Welpen 1981

Afgelopen zomer is bijna onze hele club uitgevlogen naar het zomerkamp in Wesel (D).
Er waren 32 kinderen en 17 leiders die samen weer een onvergetelijke week hebben gehad. En daar doen we het voor!
Dat is Scouting! Puur genieten! Avontuur! Smaakt naar meer!


Clubavond Kabouters 2017

Groepsfoto 40-jarig jubileum 2002

We zijn de Scouts van het eerste uur veel dank verschuldigd. Als Piet Deckers en Miel Fleuren niet waren gestart met de Panters en de Eekhoorns, dan had de Loise jeugd vanaf de jaren 60 tot nu een belangrijk stuk in hun leven en opvoeding gemist! (en ben eerlijk , het zou ook heel saai zijn geweest).

Artikel aangeleverd door Heidi van Pinxteren
September 2017