Muziekvereniging Fanfare Nooit Gedacht

Fanfare Nooit Gedacht, sinds 1905 een begrip in de Loi...

Fanfare Nooit Gedacht te Wellerlooi 
1905-2015

In 1905 richtten enkele notabelen van Wellerlooi een muziekvereniging op; Fanfare Nooit Gedacht. Voor Archief de Loi heb ik heb ik enkele anekdotes van de inmiddels 110-jarige Fanfare op een rijtje gezet. Hierbij heb ik dankbaar gebruik gemaakt van het jubileumboek 100 jaar Fanfare Nooit Gedacht, de jubileumuitgave van d’n Uutlaotklep en de archieven van Archief de Loi. Als je de verhalen leest is het bijna een wonder te noemen dat de fanfare al 110 jaar bestaat. Ze hebben veel tegenslagen overwonnen zoals u zult lezen….

Oprichting

1 december 1905 is de officiële oprichtingsdatum, Antoon Hermans wordt president en directeur Louis Timmermans. Een president heet tegenwoordig voorzitter, directeur is nu dirigent. In het huishoudelijk reglement staat dat een lid dat zonder afmelding wegblijft of te laat komt bij een concert, een boete krijgt van 30 resp. 6 cent. Was je te vaak afwezig bij repetities of uitvoeringen, dan kon je door alle leden als lid weggestemd worden.

Uitstapje naar Wellsche Mehr

In 1907 is er een uitstapje gemaakt naar het ‘Wellsche Mehr’. Het regende zo hard dat er maar één muziekstuk uitgevoerd werd. Door dikke regen en dikke duisternis ging men tegen de avond terug naar Wellerlooi. Onder invloed van bier en nadere invloeden ontstond er ruzie, waarbij één van de instrumenten deerlijk gehavend werd. Twee vechtenden werden spoedig gescheiden. Het gevolg was dat de heer H. Hagens zijn ‘ontslag nam’ als lid van de fanfare.

Vaandel

In 1912 wordt de contributie verhoogd van 3 cent naar 6 cent per maand. In dat jaar is het in Kevelaer bestelde vaandel klaar en treedt de porte drapeau (vaandeldrager) aan. Deze vaandeldrager krijgt bij zijn huwelijk een serenade, tegen de zin van pastoor Wierts. Hierdoor is de fanfare niet meer welkom bij kerkelijke aangelegenheden. 

Kommer en kwel in de twintiger jaren

Tijdens de eerste wereldoorlog zit het niet mee, er is gebrek aan petroleum en licht, de Spaanse griep heerst en de dirigent is ziek. Om de dirigent weer snel op de been te krijgen, krijgt hij een konijn. Het loopt nog steeds niet erg voorspoedig de daaropvolgende jaren. In 1920 zijn er nog 16 spelende leden en tot overmaat van ramp vertrekt de eerste bugel naar Afferden. In 1922 weer een klap, de eerste piston vertrekt. Het gesukkel gaat maar door…de Utrechtse Hanzebank gaat failliet. Dit is een strop van 400 gulden voor de fanfare. Dit betekent dat er geen geld is voor een Ceaciliafeest en ook niet voor een jaarvergadering. In 1924 geeft pastoor toestemming voor een concert in de kerk in verband met Sint Katrien. Weer pech, in verband met mond en klauwzeer gaat het concert niet door. In het jaar daarna (1925) is er een overstroming in Wellerlooi, het zit de fanfare weer tegen. De kast met muziekstukken staat onder water. Positief nieuws is dat in het jaar 1926 de boete voor het niet of te laat komen vervalt. Toch moesten er in die periode toch weer verschillende tegenslagen opgevangen worden, de eerste tuba en de eerste bariton vertrekken naar België en tijdens de jaarlijkse bedevaart naar Tienray barst het vel van de dikke trom. De pastoor, die ook al vier processiemarsen schonk, betaalt ook het vel van de trom. In 1928 is er geen geld meer in kas, geen Ceaciliafeest en ook geen uitstapjes. Omdat zaal Goossens sluit heeft de fanfare geen repetitielokaal meer, maar gelukkig kunnen ze in de bakkerij van J. Hendriks terecht. Daar wordt gerepeteerd voor een concert in Well. Omdat het huren van een vrachtauto om gezamenlijk mee naar Well af te reizen mislukt, gaat een deel van de muzikanten per fiets, en een deel per tram. Hierdoor komen muzikanten te laat waardoor de fanfare ‘in boete vervalt’.


Met de muziek mee, begin jaren '30, v.l.n.r.: Wim Mulders, Jan Derks en Tinus van de Loo.
Op de achtergrond het oude huis van Van Rensch

1930-1959

In 1930 ging het met de financiën niet al te best. Daarom werd besloten om het zilveren jubileum in 1931 te vieren. Dat was een groot succes, het geld stroomde die dag binnen: “De president droeg die avond in zijn handkoffer 1648 gulden en 33 en een halve cent naar huis, waarvan ruim 777 gulden zuivere winst”. Hierna keerde het tij. Er werden rond die periode 10 nieuwe instrumenten gekocht voor een bedrag van 571,70 gulden. Interessant om te vertellen is dat in 2015 voor meer dan 10.000 euro elf instrumenten zijn gekocht, mogelijk gemaakt door subsidies, maar toch… Voor het Ceaciliafeest van 1932 kreeg de fanfare 25 konijnen. Van de jaren 1934 tot na de bevrijding zijn geen documenten in bezit van de fanfare en daardoor kan over deze periode niets bijzonders vermeld worden.

In de notulen van 1947 lezen we dat de stemming van de leden prima is, die van de instrumenten twijfelachtig. Uitvoeringen door de fanfare worden samen met voetbalvereniging Resia georganiseerd, ‘ten profijte der gezamenlijke beurzen’. Samenwerking was en blijft belangrijk in een kleine dorpsgemeenschap. De volksspelen in 1948 zijn succesvol voor fanfareleden; Jan Derks wint het balkruien en Piet Litjens fietst het hardst. Tijdens de drijfjacht op konijnen voor het Ceaciliafeest verliest Grad Nillesen (in volksmond Boerke genaamd) bijna een oog. Gelukkig liep het goed af. 27 Muzikanten telt de fanfare in die periode. Mooi is het verslag van de Fancy Fair met Sinte Katrienkermis: ‘Er zijn een veulen, hazen, konijnen, kippen en vlaaien te winnen’. ‘ In de zaal waar buksen knallen, ringen om flessen rinkelen, zegt Grad Nillesen: “ denk om ’t veulen…denk om ’t veulen”…en de ganzen en kalkoenen spuiten al protesterend grote flatsen in hun omgeving.’
1955      Oprichting Drumband
1957      Fanfare is bij de inwijding van de nieuwe kerk

De zestiger jaren

In 1960 is er geen overeenstemming over de aftredende leden op de jaarvergadering want het notulenboek is zoek. In die periode valt ook het repetitiebezoek tegen, er worden strenge maatregelen genomen. Iemand die twee keer achter elkaar niet komt, moet verantwoording afleggen aan het bestuur. Van de leden komt het verzoek om een pet en het verzoek om vrij drinken met het Ceaciliafeest.

Eind jaren 60

Eind jaren 60

1965 Drumband

1961: De dekenale muziekbond is opgericht, en onze fanfare moet het eerste concert organiseren. De vorderingen op muzikaal gebied zijn beneden peil. Daarom neemt de dirigent een soort examen af. Als het niet goed is dan moet het fanfare-lid zijn instrument inleveren.

Receptie in de feesttent begin jaren '70

Nog meer maatregelen: roken wordt verboden onder de repetitie en om 20:00 uur moet iedereen klaar zitten. Deze afspraken gelden anno 2016 nog steeds! De emancipatie was nog niet echt doorgedrongen bij de fanfare in 1964, meisjes werden niet toegestaan om toe te treden tot het trommelkorps. In 1973 kwamen de eerste meisjes bij de fanfare en in 1987 werd de eerste vrouw in het bestuur benoemd, Anny Wijnhoven-Martens. Op dit moment zijn vrouwen in de meerderheid bij het fanfarebestuur. Alles is dus gelukkig goed gekomen….


1970 Fanfare en drumband
Onder v.l.n.r.: Jan Voorbij, Frans Nelisssen (Freek), Toon Botden, Frans Vogelzangs (Hzn), Paul Fransman, Henk Vogelzangs,
Jan Vogelzangs (Hzn), Wim Botden, Piet Verkoelen, Gerrit Deckers, Dré Theeuwen, Hein Koenen.
Tweede rij v.l.n.r.: Hay Deckers, Piet Valckx, André Pouwels, Grad Nillesen (Voerts Grad), Sjeng Theeuwen, Dries Deeters, (dirigent),
Guus Steegh, Grad Nillesen (Boerke), Jeu Simons, Antoon Wijnhoven(Sientje).
Derde rij v.l.n.r.: Tinus Laarakker, Chrit Wijnhoven, Ger Wijnhoven,Chris Valckx, Sjraar Theeuwen, Hay Drissen, Sjeng Theeuwen,
Jan Derks, Ger Fleuren(A.zn), Teng Reintjes, Len Wijnhoven (de Zwarte), Ger Nillesen, Twan Chlod, Jan Deckers, Gerrit Derks,
Lei Steegh, Hay Roelofs, Frans Roelofs, Sjeng Hagens,
Bovenste rij v.l.n.r.: Sjaak Elbers, Jan Verkoelen, Jan Roelofs, Johan Chlod, Piet de Mulder, Jacob Fleuren, Ton Deckers, Piet Roelofs, Piet Theeuwen en Jeu Hendrickx.

Er is ook veel hetzelfde gebleven bij de fanfare:

• Er moet nog steeds, meer thuis geoefend worden.
• Af en toe zijn er zeer weinig leden aanwezig bij de processie naar Kevelaer.
• Er is nog steeds een loterij (vanaf 1970 alleen zijn nu de prijzen veranderd, geen pony of half varken meer).
• Sinds 1981 wordt 2e kerstdag de H. Mis opgeluisterd in de kapel van Klein Vink.
• André Pouwels is al vanaf 1986 top-lotenverkoper.
• Al vanaf 1987 neemt de fanfare deel aan het gemeentelijk muziek toernooi.
• Oud papier en oud ijzer spekt al jarenlang de fanfare kas.
• Repetitie in ’t Luukske (vanaf 1999).

Alle goede dingen uit het ‘fanfareleven’, worden in ere gehouden maar afscheid nemen hoort ook bij het ‘fanfareleven’; De fancy fair wordt afgeschaft (1992). De drumband wordt opgeheven (1996). Oude uniformen worden vervangen (1998). In 2000 heeft de fanfare 38 musicerende leden. Twee jaar later wordt de club van 100 opgericht. Dat resulteert in een geweldig eeuwfeest en het jubileumboek Efkes Uutblaoze. Honderd jaar fanfare, iets geweldigs voor zo’n klein dorp als Wellerlooi.

Koninklijke erepenning i.v.m. 100 jaar bestaan 2005

 100 jaar bestaan 2005

De vereniging is voor geen kleintje vervaard, ondanks kleine en soms grote tegenslagen uit het verleden is het nog steeds een levendige vereniging waar samen muziek maken en plezier hebben de boventoon voert. Het doel van de fanfare : ‘Samen muziek maken’ heeft er toe geleid dat de fanfare in december 2013 een muziekvereniging is geworden. Dat betekent dat niet alleen muzikanten welkom zijn die een fanfare-instrument (koper) bespelen, maar dat ook muzikanten met harmonie-instrumenten (hout, bv klarinet) lid kunnen worden van muziekvereniging Fanfare Nooit Gedacht.

Jubileumjaar 2015

Tijdens het jubileumjaar (2015), werd in mei een tof concert samen met de pop/rockgroep Bad Monday uit Wellerlooi gehouden. En in november 2015 een dinnershow om u tegen te zeggen. Een show met heerlijk eten en vele muzikale hoogtepunten.
Onder andere het lied ’t Durp met als refrein: 

Ik zoag…t Tuindorp en de Hamert
De Maas, ’t Jamdurp, d’n Drugstal
’t Was de Loi en ik wiët zeker
Dat zeej meej noeit verloate zal

Door enthousiaste muzikanten, vrienden van de fanfare en door samenwerking met verenigingen en vrijwilligers uit en rond Wellerlooi kon de fanfare 110 jaar oud worden. 
De Loi is en blijft de Loi, dus voor de komende 110 jaar, ziet het er goed uit voor de fanfare….

110 jaar bestaan 2015

Artikel aangeleverd door Christien Steegh-Deckers
Februari 2016