LR & PC Excelsior


LR & PC Excelsior opgericht in 1957, het verhaal...

Het verhaal van LR en PC Excelsior

In 1957 is Paardrijvereniging Excelsior opgericht door enkele mensen die tevens het eerste bestuur vormden.
Er werd een oefenterrein gevonden achter het huis van Alleleyn. Er was daar tussen de Bosrandweg en de Droogstal een open stuk in het bos, en daar werd iedere zondagochtend getraind onder leiding van Kees Nooren.
De paarden die hiervoor werden gebruikt, waren gewoon de werkpaarden die werden gebruikt op de boerderij. Grote koudbloedige paarden dus. Eén van de eerste clubactiviteiten was een soort bosrit richting de Wezerweg in Well. Onderweg moesten er enkele sprongetjes worden gemaakt, en dat terwijl enkele leden nog nooit een hindernis hadden gesprongen met hun paard. In Well werden er wat dressuurproeven gereden en uiteindelijk was er aan het einde van de dag ook een prijsuitreiking.




Viertal Limburgs Kampioen 1983. V.l.n.r. Sjaak Elbers (commandant), Leo van Gellecom, Marion Voskuijl, Anja van Pinxteren,
Leon Elbers en Paul Swemers (reserve)

In die tijd werd er veel aandacht geschonken aan het rijden van afdelingsdressuur (achttal rijden); dit houdt in dat er 8 ruiters achter elkaar rijden en synchroon bepaalde oefeningen uitvoeren met hun paarden. Hiermee deed Excelsior mee aan wedstrijden in de regio. De ruiters gingen te paard naar deze wedstrijden toe, waarbij één van de paarden de kar moest trekken waarop vers gras lag voor alle paarden en ook de boterhammen voor de ruiters.
Probleem hierbij was dat de ruiters niet het dorp uit mochten voordat ze naar de kerk waren geweest. Daarom deed de pastoor ’s morgens rond een uur of 7 snel een korte mis. De ruiters kwamen dan te paard naar de kerk, waarbij 2 begeleiders alle paarden even vasthielden. Na afloop van de mis konden de ruiters dan snel met de paarden op weg naar de wedstrijd.

Wanneer de wedstrijd echt ver weg was (bijvoorbeeld in Ysselsteyn), werd er zelfs zaterdags al vertrokken. Er werd onderweg dan overnacht bij een boer in de stal.Voor sommige wedstrijden moest de pont in Arcen of in Lomm worden genomen. Dat was dan toch wel eens met hartkloppingen bij de ruiters, want stel je voor dat één van de paarden angstig zou worden op de pont. Dan was het maar te hopen dat alle paarden op de pont zouden blijven! Gelukkig is dit altijd goed gegaan.

1959 was echt een succesjaar voor Excelsior. Het achttal reed toen in de klasse M (één-na-hoogste klasse). Dat seizoen hebben zij, op de eerste wedstrijd na, alle wedstrijden dik gewonnen! Zo’n 4 weken voor de Limburgse kampioenschappen in augustus werd in Melick een Euregiowedstrijd gehouden. Omdat dit te ver was om te paard naar toe te gaan, werden alle paarden en de ruiters weggebracht in een vrachtwagen van Klabbers. Aan deze wedstrijd deden ook verenigingen uit Duitsland en België mee. Het achttal van Excelsior eindigde toen weer dik op de 1e plaats. Het was dan ook eigenlijk wel zeker dat Excelsior Limburgs kampioen zou gaan worden tijdens de kampioenschappen een paar weken later.
Naar verluidt moesten de leden van de fanfare die dag paraat staan om een serenade te kunnen verzorgen wanneer het achttal terugkeerde in Wellerlooi. En ook de bloemen stonden al klaar zodat het achttal gehuldigd kon gaan worden. Helaas sloegen de zenuwen toe (ook bij de commandant) en eindigde het achttal slechts op de 3e plaats. Dat was toen natuurlijk een grote deceptie.

 
Receptie ter ere van het Limburgs kampioenschap van het viertal in 1983. 

In 1958 was Jan Litjens de eerste prins van CV De Kuluut. De raad van 11 trok toen op de paarden van Excelsior door het dorp.
Dit was de eerste carnavalsoptocht in Wellerlooi.

In 1959 werd pastoor Wismans de pastoor van Wellerlooi. Excelsior rukte toen uit om pastoor Wismans op de grens tussen Well en Wellerlooi in te halen en verder te begeleiden richting Wellerlooi.

In die jaren is er door Excelsior ook twee keer een concours georganiseerd. Dat vond toen plaats bij de boerderij van Emonts.
Dat ligt midden in wat nu natuurgebied de Hamert is.


Defilé tijdens het concours op de Hamert. De vereniging die de wedstrijd organiseert, rijdt altijd vooraan in het defilé. Vandaar dat Excelsior vooraan rijdt. Op deze foto staan onder andere: Sjaak Keijsers, Herman Linders, Sjraar Vogelzangs, Huub Seelen, Mientje Seelen, Jan Verbeek en Kees Nooren


Voorrijden van het defilé tijdens een andere wedstrijd georganiseerd door Excelsior.
Sjraar Vogelzangs en Jan Custers

De wedstrijden van toen bestonden vooral uit afdelingsdressuur (viertal of achttal) en individuele dressuur. Daarnaast werden er vooral een soort spellen gedaan:
Pop-rennen: 5 ruiters gingen tegelijk van start op weg naar een overall gevuld met stro (de pop). De ruiters moesten afstappen om de pop te pakken en daarna zo snel mogelijk op weg naar de finish.
Hierbij was menig ruiter behoorlijk fanatiek en dat zorgde nog wel eens voor wat spannende taferelen. Sommige ruiters sprongen al van hun paard terwijl het paard nog galoppeerde. En uiteraard stonden deze paarden niet 1-2-3 stil, dus wilde er ook nog wel eens een paard te ver door schieten.
Tally-ho: Dit hield in dat iedere ruiter 1 ronde moest stappen, 1 ronde moest draven en in 1 ronde in galop moest gaan. Degene die dat het snelst kon, was de winnaar. Wanneer het paard echter per ongeluk al ging draven terwijl je nog moest stappen dan moest je een klein rondje draaien en dat kostte natuurlijk weer tijd. En zo gold dat natuurlijk ook als je per ongeluk al galoppeerde terwijl je nog moest draven. Het ging er natuurlijk vooral om wie zijn paard hierin het beste onder controle had.


Afdelingsdressuur door de paardenvereniging.
Op deze foto onder andere: Henk Hagens, Bert Martens, Lei van Gellecom en Sjraar Vogelzangs

In 1965 werd Excelsior een club in ruste. Dit kwam enerzijds doordat enkele leden in dienst moesten en anderzijds kwam dat ook door de mechanisatie in de landbouw waardoor er minder paarden voorhanden waren.



Enkele leden van de paardenclub. Van links naar rechts: Huub Martens, Lei van Gellecom,
Jan Swemers, Bert Swemers, Henk Hagens, Henri Michiels en Sjraar Vogelzangs 

In 1974 werd op initiatief van Gerrit Linders en Frans Verhaegh een ponyclub opgericht. Deze vereniging heette in eerste instantie ‘De ponyvrienden’. Deze vereniging was bedoeld voor de jeugd tot 18 jaar die graag wilde ponyrijden.
Lei Swemers werd toen de voorzitter.
De ponyclub had hun oefenterrein aan de Venweg tegenover Van Gellecom. Tegenwoordig is dat begroeid met bomen, maar toen was daar een open plek waar getraind kon worden. De gemeente gaf na enige tijd aan dat de ponyclub daar niet kon blijven trainen. Toen kwam het oefenterrein op het land tussen de Van Ophovenstraat en de Emmastraat (ongeveer waar nu Mark Hagens woont). Omdat het trainen in de zomerperiode veel stof opleverde, waren niet alle omwonenden daar blij mee. Het oefenterrein werd daarom verplaatst naar de bosrand. Je kon er komen door tegenover de Van Ophovenstraat het zandpad in te rijden en dat pad linksaf te volgen. Na enige tijd is de ponyclub samen gegaan met paardrijvereniging Excelsior.
Vanaf toen heette de club LR & PC Excelsior (Landelijke Rijvereniging en PonyClub).


Achterste rij v.l.n.r.: Jan van Zuijlen, Ton Michiels, Sjaak Frederix, Wiel Lenders, Wil van Zwieten, Jan Swemers,
Ton van Gellecom, Henri Michiels.
Derde rij v.l.n.r.: Commandant Gerrit Linders, Marion Voskuijl, Annie Michiels, Anja van Pinxteren, Els Camps,
Annie Hendrickx, Riky van Zuijlen, Els Valckx, commandant Sjaak Elbers.
Tweede rij v.l.n.r.: Geert Swemers, Rosanne van Ham, Marlie Thijssen, Leon Elbers, John van Gellecom, Math Litjens.
Onderste rij v.l.n.r.: Wim Bouten, Marleen Linders, Louise Lenders, Peter Wijnhoven, Johan Michiels, Paul Swemers

 


Wanneer een lid van de vereniging ging trouwen, werd het bruidspaar opgehaald met een koets.
De leden van de paarden- en ponyclub reden dan mee ter begeleiding


Lei van Gellecom, Frank Vogelzangs, Annemie Bartels, Marly Hendrix,
Sandra Cornelissen, Rudy Vogelzangs

Bruidspaar is gearriveerd bij zaal Vroemen


Op deze foto onder andere: Marion Voskuijl, Paul Swemers,
Erwin Vogelzangs, Anita Elbers en Gerard Habraken

In de loop van de jaren heeft de club natuurlijk veel verschillende trainers gehad, onder andere: Gerrit Linders, Sjaak Elbers,
Wim Botden, Sjraar Vogelzangs en Gaby Maarse.

De leden van de vereniging gingen ook naar concoursen in de regio. Dit was echt een clubgebeuren waarbij de hele vereniging van ’s morgens vroeg tot laat in de middag op pad was. Er waren aparte concoursen voor paarden en voor pony’s.
De pony’s of paarden werden ’s morgens opgeladen in een vrachtwagen. Er waren dan 2 oplaadpunten; in Tuindorp bij de Tuinbouwloods en in Wellerlooi bij de splitsing Catharinastraat/Beekweg. Alle zadels en hoofdstellen werden in de zogenaamde zadelkar geladen. Dit was een soort overdekte aanhangwagen met rekken waarop de zadels en hoofdstellen konden hangen.
En zo vertrok de hele club richting de wedstrijd.

Tijdens een concours kon je starten in de rubrieken dressuur (verschillende niveaus), springen (verschillende niveaus), ponyspel (voor de beginnende ruiters) en in de afdelingsdressuur (viertal of achttal).
Het hoogtepunt van zo’n concoursdag was altijd het defilé. Dat was vaak ’s middags om 14.00 uur. Dan reden alle verenigingen met al hun ruiters in rijen van 3 of 4 naast elkaar; vereniging bij vereniging. Ze reden dan met zijn allen in bepaalde figuren het hoofdterrein van het concours op en zo stelden ze zich als het ware voor aan alle bezoekers en de hoogwaardigheidsbekleders. Daarna stonden alle verenigingen stil op het hoofdterrein. Het concours werd dan officieel geopend en aansluitend werden alle uitslagen van de afdelingsdressuur bekend gemaakt.
Tijdens het defilé werd er ook gekeken welke vereniging het best in formatie had gereden en zich had opgesteld op het hoofdterrein. Na afloop werden er dan nog prijzen uitgereikt aan de beste kleine en grote vereniging.


Defilé rijden, met daarbij ook het vaandel van de vereniging

Tijdens defilé stilstaan voor de officiële opening. Van links naar rechts: Bart Habraken, Ton Habraken, Judith Vogelzangs, Marcel Vogelzangs, Frank Vogelzangs, Anouk Kessels en Christianne Vogelzangs


Succes voor de ponyruiters. In 1986 werd dit viertal Limburgs Kampioen!
Van links naar rechts: Christianne Vogelzangs, Judith Vogelzangs, Bart Habraken en Stefan Elbers

Excelsior heeft ook jarenlang een rol gespeeld bij het inhalen van Sintermerte. In de beginjaren werd Sintermerte met een koets naar het feest gereden. Later kwam Sintermerte te paard naar de Tuinbouwloods. De leden van Excelsior reden dan altijd met Sintermerte mee tijdens de lampionnentocht richting de Tuinbouwloods. In de loop der jaren werd de vereniging steeds kleiner,
en dus waren er ook weinig leden om Sintermerte te begeleiden. De vereniging heeft nog wel enkele jaren ervoor gezorgd dat Sintermerte een paard had waarop hij kon rijden tijdens de intocht. Rond 2008 is de vereniging daarmee gestopt.
Om de clubkas te spekken haalden de leden van Excelsior oud papier op. Dit gebeurde met een tractor met een kar er achter. Het papier werd dan huis aan huis opgehaald in heel Wellerlooi en Tuindorp.
Wegens ledengebrek is de club ermee gestopt en toen heeft de fanfare dat overgenomen.

Rond 2000 zijn er ruiters van de Grens- en Maashoeve van de Hamert aangesloten bij Excelsior. De vereniging resideert daar tot op heden nog steeds.

Artikel aangeleverd door Sjraar Vogelzangs en Christianne Jacobs-Vogelzangs
Oktober 2018