Real Boys

In 1966 op koninginnendag ontstond het idee om cafévoetbal op te richten..

Historie van Real Boys ’66

De oprichting.
In het voorjaar van 1966 zaten enkele stamgasten van het toenmalige café Fleuren bij elkaar en fantaseerden over de mogelijkheden van cafévoetbal in Wellerlooi. Op Koninginnedag,
30 april 1966 leidde Ger Fleuren de oprichtingsvergadering en Joep van Rhee werd de eerste voorzitter, zijn broer Ger de penningmeester en Ger Fleuren de secretaris. In Venlo vond men elf witte shirts met een blauwe V op het voorpand voor vijfenzeventig gulden! Omdat iedereen wel een witte voetbalbroek bezat werd het dus een overwegend wit tenue, net als de roemrijke Spaanse voetbalclub Real Madrid. Hier werd toen de naam van de cafévoetbalclub van afgeleid en is de naam Real Boys ontstaan, later aangevuld met het oprichtingsjaar 1966.


Real Boys van het eerste uur in 1966 op toernooi in Venlo:
Achterste rij v.l.n.r.: staand: Hay Kleeven, Hay Toekook, Hay Theeuwen, Rien Hagens, Kees Kleeven.
Zittend v.l.n.r.: Herman Thijssen, Joep van Rhee, Gerrit de Rijk, Ger Gerrits, Ger van Rhee, Frits Wijnhoven (een beetje zichtbaar nog is Theo Kleeven was geen voetballer maar trouwe supporter). Hay Martens om onbekende reden niet op foto, Ger Fleuren was fotograaf en daarom niet op de foto.

Het veldvoetbal
Met voetbalclub RESIA werd een huurovereenkomst aangegaan voor het voetbalveld aan de Rijksweg en zo konden de boys, zoals ze nu nog vaak worden genoemd, hun eerste vriendschappelijke wedstrijden gaan spelen. Zowel thuis als uit werd er geregeld gevoetbald tegen cafévoetbalteams uit o.a. Venlo, Blerick, Tegelen, Deurne, Grubbenvorst, Swolgen, Bergen en ook het toenmalige RAF-leger wat in Laarbruch gevestigd was. Jaarlijks werd er een voetbaltoernooi gehouden met een achttal voetbalverenigingen en dat leverde de organisatie vaak een leuke winst op.

Real Boys spelers voetbaltoernooi Bergen 1971
Achterste rij v.l.n.r.: Ger Deckers, Jos Arts, Toon Guelen, Mat de Rijk, Hans Kessels, Piet Fleuren, Ron Dura, Nöl Driesen (v.d. Hamert), Peter Wijnhoven, Ger Fleuren, Ger Gerrits.
Voorste rij v.l.n.r.: Jeu Elbers, Herman Mulders (Wzn), Herman Mulders (Jzn), Ger Nillesen, Martien Fleuren, Jan Hendriks en Herman Thijssen.

Het ging wel allemaal provisorisch: er werd frisdrank verkocht, gekoeld met ijsstaven uit een Venlose ijsfabriek en verder broodjes knak. Na afloop was er dan in het clublokaal de prijsuitreiking, de tombola en een gezellige avond. De spelers van de plaatselijke voetbalvereniging RESIA bekeken de wedstrijden en toernooien van de Real Boys’66 vaak en kregen ook zin om zulke toernooien en wedstrijden te spelen. Ze werden lid van de Real Boys maar kregen van RESIA geen toestemming om deel te nemen aan het zogeheten ‘wildvoetbal’, zelfs niet na afloop van de KNVB-competitie. Toen er een cafévoetbaltoernooi in Bergen op het programma stond deden deze Resianen toch mee. De eerste prijs werd gewonnen maar de schorsing bij RESIA voor de duur van een jaar was een feit. Intussen was Toon Guelen als voorzitter aangetreden en werden er vaak toernooien gespeeld en gewonnen, maar ook werden er andere activiteiten georganiseerd. Ook waar de dames van de leden en ook niet-leden aan konden deelnemen, zoals droppingen, quizzen en kienavonden. Ook werden er uitwisselingen georganiseerd naar Brunssum, Laarbruch en Duisburg. Hier konden de dames in hotelkamers overnachten maar hun mannen niet. Deze kropen dan via de dakgoot naar binnen en kwamen zo dus toch op de kamer van hun geliefde!

Uitstapjes
Naast het voetbal zijn er ook jaarlijks leuke uitstapjes gemaakt waar ook de niet voetballende leden graag bij waren. Het was wel een hels karwei om accommodatie te vinden waar met zo’n 18 personen samen overnacht kon worden. Zo werden er weekendjes georganiseerd naar onder andere Koblenz ( waar toen juist kermis was), Altenahr, Königswinter,
Bad Hönningen en Klotten waar we zelfs in tenten ‘gekampeerd’ hebben.
Bij terugkomst in Wellerlooi werd er vaak nog lang en gezellig na geborreld in het toenmalige clublokaal Café Vroemen.

Over naar zaalvoetbal
In de 70er jaren bleek de animo voor veldvoetbal terug te lopen en werd besloten om over te stappen naar het zaalvoetbal waar de Real Boys nu al veertig jaar zaalvoetballen in sporthal ‘D’n Asseldonk’ in Bergen. Gezien het aantal spelende leden werd besloten om niet elke week tegen een tegenstander te voetballen maar om de week een partijtje onderling. De tegenstanders kwamen hoofdzakelijk uit Wellerlooi, bekende tegenstanders van die tijd: Transportbedrijf Gerrits, Hagens Transport, BUIS, de Koempels, Krat, Schravel, de Plekkers, de Padden, Shit, de Snikkels, de Stumpers, de Bananen en Zot. Na in 1976 over te zijn gegaan naar dit zaalvoetbal werd er jaarlijks een zaalvoetbaltoernooi en later in de oude sportzaal in Wellerlooi, een zaalvolleybaltoernooi georganiseerd. Vele plaatselijke vriendengroepen en verenigingen namen hier aan deel en dat ging er vaak spannend en spectaculair aan toe. Voor de inwendige mens zorgden de dames van de leden die broodjes knak, soep en frisdrank verkochten. De prijsuitreiking ‘s avonds in zaal Vroemen zullen velen zich nog goed herinneren: met muziek van diskjockey Mat Jans werden de laatste spieren getest en werd er volop gedanst en getwist op de toenmalige hits. Een tombola met vaak een aantrekkelijke hoofdprijs, zoals ooit een fiets, zorgde voor een financieel succes voor de organisatie, naast het sportieve en ook sociale succes van dit evenement.

Real Boys 40 jaar in 2006


50 jarig bestaan
Het afgelopen jaar 2016, was een mijlpaal voor de Real Boys, ze bestonden vijftig jaar en dat was een reden om een leuk feest te organiseren. Precies 50 jaar na de oprichtingsdatum
30 april, werd in clublokaal De Smid een receptie gehouden die goed werd bezocht, zelfs met een serenade van fanfare Nooit Gedacht, iets wat zeer op prijs werd gesteld. Ook heel bijzonder was de reünie van alle nog levende spelers van het eerste uur, samen hebben ze nog menige anekdote en leuke belevenis uitgewisseld. Enkele weken na de receptie heeft de
jubileumcommissie een fietstocht rond en door Wellerlooi georganiseerd waarbij de vele deelnemers het feestmaal in verschillende plaatselijke locaties kregen opgediend: bij Jachthut ‘Op den Hamer’ had men de keuze uit twee heerlijke soepen, vervolgens werd het hoofdgerecht genuttigd bij Rosarium Seuren en ten slotte genoten de fietsers van het nagerecht in Feesterij De Smid. Hier werd de avond verder doorgebracht met muzikale omlijsting van twee diskjockeys, kortom een mooie afsluiting van dit jubileum.


Real Boys in actie in de zaal


Jubileumfoto van de Real Boys bij hun 50-jarig bestaan in 2016
Achterste rij v.l.n.r.: staande: John Wilmsen, Piet Appelman, Joost Koppes, Maik ten Haaf, Niek Wilmsen, Stefan Fleuren, Pierre Giepmans, Piet Jacobs, Roy Verhaegh.
Zittend v.l.n.r.: Wiel Martens, Roy Beurskens, Marcel Thijssen, Eddy Fleuren, Vincent van Pinxteren, Marcel Frederix en Ger Fleuren.


Het heden en de toekomst
Tegenwoordig bestaan de Real Boys uit ongeveer dertig leden waarvan niet allen actief zijn in het zaalvoetbal. Wel verschijnen de meesten met de jaarlijkse kerstkienavond, de feestavond en de barbecue eind augustus. Er wordt elke dinsdagavond gevoetbald van september tot juni en nog steeds zijn er wedstrijden met een tegenstander. De laatste jaren zijn er enkele leden met zaalvoetbal moeten afhaken, meestal door fysieke problemen; gelukkig zijn er verschillende jongeren toegetreden tot de gezelligheidsclub en is het voortbestaan gewaarborgd. Het is een leuke mengeling van leeftijden wat regelmatig de sportzaal betreedt, mannen van in de twintig, vijftig en zelfs twee die dit jaar de leeftijd van 70 jaar bereiken! Voor de continuïteit van de Real Boys zijn nieuwe spelers hartelijk welkom, meld je bij een van de bestuursleden en je kunt direct aan de slag.

Real Boys Tijdens jaarvergadering 2016

 

Artikel aangeleverd door Ger Fleuren
Februari 2017