Viering 75 jaar Vrijheid

Druk bezocht bevrijdingsfeest in en om MFC 't Luukske

Festiviteit ‘75 jaar bevrijding Wellerlooi’

Wellerlooi werd in 1945 als laatste van de provincie Limburg bevrijd, om precies te zijn op donderdag 4 maart in de vroege ochtend. Om dit te gedenken en om te vieren dat we al 75 jaar in vrijheid leven werd er in Wellerlooi een werkgroep geformeerd die rondom dit thema een festiviteit organiseerde. De werkgroep bestond uit leden de Dorpsraad, Archief de Loi, scouting, de motor- en brommerclub, het Oranjecomité, de KBO en de fanfare.
De festiviteiten van Wellerlooi vonden plaats op zaterdag 7 maart 2020 in en om MFC ’t Luukske en begonnen ’s middags om 14.00 uur en eindigden om 19.00 uur.

Programma
Het programma omvatte een expositie, een bevrijdingstocht met oude legervoertuigen, een stormbaan, een escaperoom en als afsluiting een verbroederingsconcert van onze fanfare en Musikverein Wemb (D). Archief de Loi verzorgde de expositie en maakte van de gelegenheid gebruik om het boek ‘Wellerlooi en de Tweede wereldoorlog’ te overhandigen en te promoten.


 


Expositie
De expositie die de titel ‘Wellerlooi en de Tweede Wereldoorlog’ mee kreeg bestond uit twee delen: Het eerste deel, in de Boskamer, was het ‘papieren’ gedeelte, waar veel verhalen, artikelen en originele documenten werden getoond. Ook oorlogsherinneringskruizen en verzetskruizen van Wellerlooienaren werden tentoongesteld, alsook diverse andere kleine attributen uit die tijd.
Het tweede deel van de expositie was in de Keuvelkamer en deze omvatte oorlogsmaterieel uit de privéverzameling van Roy Nillesen. Veel van het getoonde materieel was ook daadwerkelijk gevonden in Wellerlooi en omgeving. Bijzonder was ook de aanwezigheid van de soldatenhelm van Engelbert Wijnhoven, de Wellerlooise soldaat die op 10 mei 1940 sneuvelde voor onze vrijheid.
De expositie zag er zeer mooi en verzorgd uit en veel complimenten vielen ons ten deel. De vele bezoekers waren onder de indruk van hoeveel er nog bewaard is gebleven.


Boek ‘Wellerlooi en de Tweede Wereldoorlog’
En dan was er natuurlijk nog ons boek ‘Wellerlooi en de Tweede Wereldoorlog’. Een indrukwekkend boek over Wellerlooi ten tijde van deze oorlog. Tijdens de expositie konden de mensen die het boek besteld hadden dit afhalen. Maar er werden die middag ook nog veel losse exemplaren verkocht.
Archief de Loi is zeer trots op dit waardevol naslagwerk, en blij dat wij dit juist nu op papier hebben vastgelegd, voor de huidige en toekomstige generaties.

Tot slot
De tijdens de expositie getoonde verhalen, documenten en posters zijn ook nu nog in te zien tijdens onze archief-avonden in ’t Luukske. Voor wie meer wil weten, maar ook voor diegenen die nog eens rustig wil kijken.

Archief de Loi bedankt iedereen voor de getoonde belangstelling, voor zowel de exposite alsook voor ons boek. En het doet ons deugd dat we een positieve bijdrage hebben kunnen leveren aan ’75 jaar Vrijheid Wellerlooi’.