75 jaar bevrijding

Dinsdag 3 maart stond in het teken van de provinciale slotmanifestatie ...

Archief de Loi en de Provinciale slotmanifestatie
75 jaar bevrijding


Dinsdag 3 maart j.l. stond in het teken van de provinciale Slotmanifestatie 75 jaar bevrijding.
Op deze dag werd gevierd dat 75 jaar geleden heel Limburg was bevrijd. Wellerlooi werd ook rond die tijd bevrijd, als laatste van de provincie Limburg, om precies te zijn op donderdag 4 maart in de vroege ochtend.
De provinciale festiviteiten begonnen in september 2019 in Mesch en eindigden op dinsdag 3 maart voor het stadhuis in Venlo.
Vanuit de Provincie ontstond het idee om ook de dorpen Wellerlooi, Arcen en Velden te betrekken bij de slotmanifestatie. Dorpsraad Wellerlooi en Archief de Loi werden gevraagd hier aan mee te willen werken en zo geschiede. Wij als Archief de Loi hebben toen toegezegd mee te werken in de vorm van een expositie met als titel ‘Wellerlooi en de Tweede Wereldoorlog’.
Het Wellerlooise deel van de slotmanifestatie vond plaats in MFC ’t Luukse en begonnen ’s morgen om 10.00 uur.
De expositie zag er zeer mooi en verzorgd uit en veel complimenten vielen ons ten deel.
Onze Burgemeester, wethouders, politici en veel van de overige genodigden waren zeer onder de indruk. Zo ook onze gouverneur Theo Bovens, hij schreef in ons gastenboek:
“Dank voor jullie inzet en arbeid om een pracht-tentoonstelling samen te stellen (én het boek!). Dat daarmee de kennis over WO2 wordt bevorderd waardoor mensen gaan nadenken over grote thema’s als vrijheid en vrede!”
En wethouder Antoon Splinter schreef: “Erg indrukwekkend om te zien hoeveel er bewaard is gebleven. Laten we blijven herinneren”.

 

 

Presentatie boek


En dan was er natuurlijk ons boek ‘Wellerlooi en de Tweede Wereldoorlog’. Een prachtig en indrukwekkend boek van maar liefst 330 pagina’s. Een waardevol naslagwerk voor de huidige en toekomstige generaties.
En zo’n viering van 75 jaar Vrijheid is natuurlijk een mooie aanleiding om het boek juist nu uit te brengen. Vol trots konden we dan ook die ochtend het eerste exemplaar overhandigen aan onze gouverneur, en daarna ook aan onze Burgemeester Manon Pelzer en aan wethouder Marij Pollux van de gemeente Venlo. Zij nam het boek in ontvangst namens Burgemeester Scholten, die helaas ziek was.

7 maart

De expositie is ook nog te bezichtigen op 7 maart a.s., als Wellerlooi met een eigen festiviteit ’75 jaar Bevrijding Wellerlooi’ herdenkt en viert. Diverse activiteiten staan er die middag op het programma, met als afsluiting het verbroederingsconcert georganiseerd door onze Fanfare Nooit Gedacht in samenwerking met Musikverein Wemb.

En natuurlijk ons boek………….. Diegenen die een boek besteld hebben kunnen dat die dag mee naar huis nemen. Maar het boek is die dag tegen contante betaling ook los te koop.