10 jaar Archief de Loi
Vrijwilligers Archief de Loi
Het volgende artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd in ons magazine 't Karspoar mei 2023, ter ere van het 10 jarig bestaan van Stichting Archief de Loi. We kijken graag opnieuw terug op deze mijlpaal, ditmaal via onze website..
10 jaar Archief de Loi
Archief de Loi, zeg maar het dorpsarchief van Wellerlooi, bestaat dit jaar 10 jaar. Een nog jonge club dus, maar er is veel gebeurd. Een terugblik op de eerste 10 jaar.
Hoe het begon …….
Nelly Hermsen-Hermans is geboren en getogen in Wellerlooi en is altijd al zeer geïnteresseerd geweest in de geschiedenis van Wellerlooi. Alles over Wellerlooi werd verzameld en bewaard. Haar uitgebreide verzameling resulteerde in 1994 in een door haar geschreven boek ‘Wellerlooi, Oons dörp an de Maas’.
Toen Nelly met haar man Ger besloten kleiner te gaan wonen en naar Venray ging verhuizen rees de vraag wat te doen met haar verzameling over Wellerlooi. Piet Derks Mzn, de toenmalige voorzitter van de dorpsraad, heeft haar toen geadviseerd om voor Wellerlooi een dorpsarchief op te richten.
De oprichting
Er werden oproepen in de Wellerlooise Post geplaatst en nog een artikel in Dagblad de Limburger. Het resultaat was mager. Daarna is persoonlijk contact opgenomen met personen uit Wellerlooi waarvan Nelly dacht dat ze hier wel interesse in hadden. Zo ook Mientje Hagens-Cornelissen, waarvan bekend was dat ook zij een verwoed verzamelaar is van alles wat met Wellerlooi te maken heeft.
Uiteindelijk ontstond er een werkgroep van 7 personen die aan de basis stonden van het op te richten dorpsarchief: Nelly Hermsen-Hermans, Mientje Hagens-Cornelissen, Marian van Bon-Fransman, Jan Heijligers, Anny Wijnhoven-Fransman, Christien Steegh-Deckers en Frank Bekkers.
Er werd een stappenplan opgesteld en informatie en advies ingewonnen bij soortgelijke stichtingen in buurdorpen. Zo werd ook contact gezocht met Archief Well, immers Wellerlooi was aanvankelijk een gehucht van Well, en dat schept een band natuurlijk. Wellerlooi werd met de oprichting van een zelfstandige parochie pas in 1894 een zelfstandig dorp.
Het Logo van Archief de Loi
Stichting Archief de Loi
In 2013 was het dan zover, er werd een stichting opgericht onder de naam ‘Archief de Loi’.
In de oprichtingsakte van 8 mei 2013 staat als doelstelling van de stichting omschreven:
“Het bevorderen van de heemkunde van Wellerlooi en omstreken, door het verzamelen van gegevens over Wellerlooi en omgeving en al hetgeen in de ruimste zin daarmee verband houdt”.
Verder stelt de stichting zich tot doel het archief toegankelijk te maken voor geïnteresseerde mensen. Dit gebeurt al middels onze vrij toegankelijke woensdagavonden, maar ook ons periodiek ‘t Karspoar en onze website getuigen hiervan.
18-06-2013: Het stichtingsbestuur bij de oprichting in 2013
Ruim een jaar na de oprichting van de stichting trad op 19 oktober 2014 Archief de Loi voor het eerst naar buiten middels een officiële opening en presentatie van ‘Ommetje de Loi’. De opening werd verricht door toenmalig wethouder Lia Roefs en ging gepaard met een expositie over Wellerlooi. De belangstelling was groot en de expositie werd druk bezocht. Blijkbaar was er in Wellerlooi wel behoefte aan een dorpsarchief.
19 oktober 2014, opening Archief de Loi
Archiefruimte
Er moest een geschikte ruimte gevonden worden en het meest voor de hand liggend was gemeenschapshuis ’t Luukske. In 2013 kon in het begin gebruik gemaakt worden van wat nu de Keuvelkamer is. ’t Luukske had echter andere plannen voor deze ruimte en permanent huren was voor de pas opgerichte stichting financieel gezien geen optie.
Na de verbouwing van ’t Luukske ontstond tussen Keuvelkamer en Boskamer een bergruimte. Een klein deel van deze bergruimte kon gebruikt worden voor opslag van ons archiefmateriaal en vanaf 1 maart 2017 kwam deze bergruimte geheel ter beschikking van Archief de Loi (onze huidige werkruimte). Deze werkruimte wordt nu permanent gehuurd, en de naastgelegen Keuvelkamer wordt sinds 2023 gehuurd voor de open archiefavonden op de woensdagen. Verder beschikken we sinds kort over een stuk van de kelder van ’t Luukske, voor langdurige opslag en opslag van voorwerpen.
Recente foto van onze huidige werkruimte
Werkzaamheden en activiteiten
In de voorbije jaren is er al veel werk verzet. Veel mensen zijn geïnterviewd en veel documenten en foto’s werden gescand, gesorteerd en in ordners gedaan. Alle uitgaven van de Wellerlooise Post werden gearchiveerd en we beschikken momenteel al over meer dan 1400 bidprentjes van mensen die in Wellerlooi geboren zijn, gewoond hebben of hier zijn overleden. En niet te vergeten elk half jaar de uitgave van ons periodiek ’t Karspoar.
Er werd ook een bijdrage geleverd aan diverse exposities zoals 50 jaar Wellerlooise Post, 40 jaar gemeenschapshuis ’t Luukske, 70 jaar bevrijding, 75 jaar vrijheid Wellerlooi en
60 jaar Scouting Wellerlooi. En ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid werd het boek ‘Wellerlooi en de tweede wereldoorlog’ uitgebracht.
Verder is op initiatief van Archief de Loi het Ommetje de Loi ontwikkeld, een wandelroute met aandacht voor nieuwe natuur maar ook voor de historie van Wellerlooi.
Bord startpunt Ommetje de Loi
Ondertussen weten ook de verenigingen Archief de Loi te vinden. Zo hebben zangvereniging Unisono, voetbalvereniging Resia, muziekvereniging Fanfare Nooit Gedacht, carnavalsvereniging De Kuluut en Scouting Wellerlooi het beheer van hun historisch archief bij ons ondergebracht. En voor kleinere en permanente exposities hebben we een viertal glazen vitrinekasten tot onze beschikking.
Ook doen we jaarlijks mee aan de vrijwilligers dag NLdoet van het Oranjefonds.
Een deel van bestuur en vrijwilligers tijdens NLdoet 2023
Archiefavonden
Op de woensdagavonden zijn bestuur en vrijwilligers druk in de weer met het sorteren en opbergen van archiefmateriaal. Hier lijkt geen eind aan te komen, en dat klopt ook want elke week wordt er weer nieuwe (dorps)geschiedenis geschreven.
En er worden veel documenten en foto’s gescand en digitaal opgeslagen. Hiervoor werd een speciaal computersysteem aangeschaft (NAS) waarin alles veilig en gestructureerd in mappen wordt opgeslagen. Ook voor het digitaal bewaren van de bidprentjes werd een speciaal computerprogramma aangeschaft.
Foto van het huidige bestuur
Op naar het derde lustrum
Ondanks dat het dorp Wellerlooi nog niet zo oud is, heeft het een rijke en gevarieerde historie die onderzocht en voor het nageslacht bewaard moet worden.
In de eerste 10 jaar is er al enorm veel verzameld en Archief de Loi ziet de toekomst vol vertrouwen tegemoet, mede dankzij onze enthousiaste bestuursleden, vrijwilligers en een grote schare van begunstigers.
We gaan dus door, en als u nog iets hebt wat voor ons dorpsarchief interessant zou kunnen zijn, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.
Bron: Archief de Loi