Ommetje de Loi Wellerlooi

Informatiebord wandelroute Ommetje de Loi, initiatief van Archief de Loi

Zin in een mooie wandeling?
Loop dan het Ommetje de Loi.

Het is een wandeling die begint op ’t dorpsplein voor de kerk. Daar staat op een informatiebord voor café Het Centrum de route aangegeven.
De route is bewegwijzerd middels blauwe Ommetje-paaltjes. U kunt op verschillende plaatsen, op ’n camping of horeca, de gratis Ommetje-folder ophalen, o.a. ook in café Het Centrum, waar de wandeling begint. Hierin is meer informatie te vinden.

De hele wandeling is 7,8 km. lang, maar er kan ook een verkorte route gelopen worden, door bij de uitkijktoren aan de Maas, linksaf te slaan. Dan loopt u weer het dorp in. Bij de verkorte route is de wandeling 4,1 km. lang.

Het is een zeer afwisselende wandeling, hier volgt een korte beschrijving.

Achter MFC ’t Luukske loopt u het bos in over licht glooiende paraboolduinen. Verder over ‘De Schaak’, de Rijksweg over richting het voet- en fietsveer. U loopt nu verder een heel eind langs de Maas, deels over een verhard wandel/fietspad richting de uitkijktoren. Hier kunt u de verkorte route nemen, u slaat hier dan linksaf richting de Catharinakerk.Indien u de hele route loopt, dan gaat u bij de uitkijktoren rechtsaf.

Door een klaphekje  volgt u dan een struinpad langs de Maas. Ter hoogte van een ommetje-paaltje in de wei verlaat u weer het stroomgebied van de Maas. Aan de linkerkant ziet u een verhoging in ’t landschap, de Zeelberg. U volgt de route hier weer de Rijksweg over en loopt door de straten Droogstal en Zeelberg. Bij een T-splitsing komt u op de Bosrandweg. Hier gaat u linksaf. Na de eerste bebouwing aan de linkerkant, neemt u het 2e pad rechts (rode wandelroute), aangegeven door een ommetje-de-Loi-paaltje. Hier komt u door een bos met oudere Douglassparren. Het pad komt uit op een half verhard fietspad vanaf de Paaldijk. Hier gaat u linksaf en loopt weer het dorp in, langs ’t Luukske komt u weer uit bij ’t dorpsplein, waar de wandeling begon.

Het is een zeer veelzijdige wandeling, deels over licht glooiend terrein, door bos, langs de Maas en de wandeling is goed bewegwijzerd. In de folder wordt ook gewezen op historische aspecten, het is immers een wandeling van Archief de Loi. Een echte aanrader!!